1. Inzage in uw dossier
U heeft als patiënt het recht om uw medisch dossier in te zien of hier een afschrift van op te vragen. Dit geldt ook voor de schriftelijke informatie in het dossier die is verkregen van andere (behandelende) artsen. Maar het geldt niet voor informatie in het dossier die over andere personen gaat en de privacy van anderen schendt.
Let op: persoonlijke werkaantekeningen van de arts maken géén deel uit van het medisch dossier en vallen daarmee buiten het inzagerecht van de patiënt. Het medisch dossier van een patiënt wordt namelijk voor meer doeleinden gebruikt dan alleen maar de opslag van uw medische gegevens. Het dient ook als een communicatieplatform bij de dagelijkse gang van zaken in de praktijk tussen de verschillende (huis)artsen, waarnemend huisartsen en hun praktijkmedewerkers (assistentes en praktijkondersteuners). Daarnaast is het, als het gaat om uw medicatie, ook een elektronisch voorschrijfsysteem en wordt het gebruikt bij het verzenden van uw receptuur naar de apotheek.
De persoonlijke aantekeningen van de huisarts in het dossier en het gebruik als communicatieplatform zijn onontbeerlijk als het gaat om het bieden van goede vervolgzorg aan u als patiënt. De huisarts heeft immers per praktijk meer dan 2000 patiënten waarvan hij de medische gang van zaken goed voor ogen moet blijven houden. Bij meer dan 2000 patiënten lukt dat alleen, als hij over een medisch dossier kan beschikken, waarin ook zijn werkaantekeningen en de boodschappen van de verschillende praktijkmedewerkers snel oproepbaar en inzichtelijk te krijgen zijn. Voor alle praktijkmedewerkers geldt hierbij dat de privacy naar buiten toe (buiten de praktijk) ten alle tijde gewaarborgd moet blijven. Zij hebben immers hierin een geheimhoudingsplicht. Medische informatie naar derden wordt alleen verstrekt met een machtiging van u als patiënt. Zie hiervoor ook de rubrieken: ‘privacy’ en ‘medische informatieverstrekking.’
Na overlijden
Nabestaanden hebben geen recht om het dossier van een overleden familielid in te zien (u mag alleen uw eigen dossier inzien), tenzij de patiënt vóór zijn overlijden schriftelijke toestemming voor inzage heeft gegeven en duidelijk heeft aangegeven welke gegevens hij aan wie wenst te verstrekken. Toch kunt u na het overlijden van een familielid met vragen blijven zitten en graag het een en ander willen uitzoeken. Dan kunt u contact opnemen met de huisarts. Bespreek uw vragen met hem of haar. Vaak levert een gesprek waarin overwegingen worden toegelicht meer op dan inzage in het dossier.
Afspraak maken voor inzage in dossier
Wilt u uw dossier inzien, dan kunt u het beste een afspraak maken op het spreekuur. U kunt uw dossier inzien en uw huisarts kan dan direct uw vragen beantwoorden en zaken toelichten.
2. Kopie medisch dossier
Als u een kopie van uw medisch dossier wilt aanvragen, kunt u contact opnemen met de doktersassistente. Het verstrekken van een kopie duurt minimaal een week. Er zijn geen kosten meer voor u aan verbonden (zie ook: pagina: kosten en regels informatieverstrekking).
Als u de kopieën ophaalt, moet u zich legitimeren met een geldig identiteitsbewijs; een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.
Voor meer informatie over ‘Inzage in uw dossier’ kunt u de betreffende brochure bestellen of downloaden via www.npcf.nl
3. Overdracht van uw dossier
Als u een nieuwe huisarts kiest, is het belangrijk dat uw nieuwe huisarts op de hoogte is van uw medische geschiedenis. Uw medische geschiedenis staat in uw patiëntendossier. Het is gebruikelijk dat uw oude huisarts het dossier overdraagt aan uw nieuwe huisarts. Hiervoor heeft de KNMG een richtlijn opgesteld.
Bij het uitschrijven bij uw huisarts kunt u uw dossier naar uw nieuwe huisarts laten opsturen. Uw medisch dossier wordt dan door uw huisarts persoonlijk of per aangetekende post overgedragen. U kunt het originele dossier niet meekrijgen. Wel heeft u altijd recht op inzage in uw dossier. Bij voorkeur wordt echter het medisch dossier per beveiligde e-mail aan de nieuwe huisarts overgedragen. Beide huisartsen dragen zorg voor voldoende beveiliging van hun computers en internetverbindingen.
Meer informatie:
1. Informatie van de Patiëntenfederatie NPCF
2. Brochure Wisselen van huisarts