In de loop der jaren is de huisarts steeds meer gaan werken binnen een bepaald afgebakend gebied. Lang geleden was het nog zo dat bijvoorbeeld Venlose huisartsen in Noord-Limburg nog patienten hadden die ver buiten de stad woonden (zelfs van Reuver tot aan Mook). De praktijken waren veel groter dan nu. De medische consumptie was veel lager. Het werk van de huisarts was ook veel meer beperkt tot het direct leveren van zorg.
In de loop der tijd is het veel drukker geworden in de huisartsenpraktijk. Alhoewel niet altijd wenselijk, heeft de huisarts er veel taken bij gekregen. Helaas gaat dit ten koste van de kerntaak van de huisarts. Geleidelijk aan zijn de praktijken kleiner geworden om toch het hoofd te kunnen bieden aan de toegenomen tijdsinvestering per patient. De drukte brengt ook met zich mee, dat de huisarts niet meer buiten een bepaald gebied zorg kan verlenen. Met name de spoedzorg overdag is hierbij in gevaar gekomen. De huisartsen hebben al sinds jaren hun werkgebied beperkt tot een of meerdere bepaalde postcode-regio’s. Het huidige criterium voor het leveren van spoedzorg houdt in, dat een huisarts bij spoed binnen 15 minuten ter plekke dient te zijn.
Om de toegenomen zorgvraag het hoofd te kunnen blijven bieden is dus zowel de praktijkgrootte als het praktijkgebied beperkt:
- Als de praktijk te groot dreigt te worden boven de norm van 2350 patienten, wordt deze gesloten voor nieuwe patienten. Bij een te groot wordende praktijk komt de zorg per patient in gevaar. Er is simpelweg geen tijd genoeg om adequate zorg te leveren aan een te grote groep patienten. Uitzonderingen bij gesloten praktijken zijn dan nog geboortes binnen de praktijkpopulatie en gezinshereniging (bijschrijving van de (nieuwe) partner of andere gezinsleden).
- Patienten woonachtig buiten een bepaald gebied wordt actief gevraagd dichterbij een andere huisarts te zoeken ( het zogenaamde actieve afstoot-gebied). Op de kaart is dit het blauwe gebied. De huisarts kan hier door een te grote afstand, door geografische belemmeringen of door verkeerstechnische belemmeringen niet voldoen aan het 15 minuten-criterium.
- Patienten die historisch gezien in een bepaald dichterbij gelegen gebied wonen ( Blerick 5921 -5926), kunnen wel nog in de praktijk blijven (het zogenaamde passieve aanhoud-gebied). Nieuwe patienten worden uit dit gebied niet meer aangenomen. Als uitzondering kan bij geboorte of bij gezinsvorming of gezinshereniging nog wel een patient uit dit gebied bij de praktijk worden ingeschreven. Op de kaart is dit het gele gebied. In Blerick zelf praktiseren ongeveer 17 huisartsen. Vanuit Venlo-stad is bij verkeersdrukte het afleggen van een spoedvisite in Blerick soms problematisch.
- Patienten woonachtig in de directere omgeving van de praktijk (het actieve aanname-gebied) kunnen zich, als de praktijk nog open is voor nieuwe patienten, laten inschrijven in de praktijk. Op de kaart is dit het rode gebied. Betreft postcode 5911, 5913 en 5915. Let op: niet elke arts is daarbij nog open voor nieuwe patienten.
- Patienten die gaan verhuizen en het actieve aanname-gebied (rode gebied) hierbij verlaten, wordt ook gevraagd een andere huisarts dichterbij de nieuwe woonplaats te gaan zoeken, ook als deze gaan verhuizen naar het gele gebied.