In onze praktijk werken ook GGZ-medewerkers. Dit zijn de Praktijkondersteuners Huisartsen Geestelijke Gezondheidszorg. Kortweg de POH-GGZ . Zij houden spreekuur in onze dependance aan de Maagdenbergweg met de ingang tegenover de daar aanwezige kerk.
Onze medewerkers zijn:
Kirsten van Leeuwen, Bianca Zijlmans en Charlotte Swinkels
Voor klachten van psychische aard kunt u door uw huisarts naar hen verwezen worden. De behandeling is erop gericht dat u meer grip krijgt in de omgang met uw klachten. Samen bekijken we op welke manier u dit het beste kunt bereiken.
Het kan zijn, dat u, in overleg met uw eigen huisarts, doorverwezen wordt naar o.a. een eerstelijns psycholoog of bijvoorbeeld naar een GGZ-instelling (bijvoorbeeld het Regionaal Centrum Geestelijke gezondheidszorg (RCG), verbonden aan het ziekenhuis Viecuri). Het Medisch Centrum Groenveld is per december 2015, wat betreft hulp bij psychische klachten, aangesloten bij het PROVICO-netwerk. Onze praktijkondersteuners GGZ hebben hier een grote rol in gekregen. Hoe werkt het?
Als u te maken kreeg met lichte psychische klachten, werd u in het verleden niet alleen naar de reeds langer werkzaam zijnde praktijkondersteuners-GGZ verwezen maar als mogelijkheid ook naar een psychologenpraktijk of GGZ-instelling.
Sinds de aansluiting van het Medisch Centrum Groenveld als huisartsenpraktijk bij Provico, worden patiënten met psychische klachten bij voorkeur in eerste instantie verwezen naar de bestaande praktijkondersteuners GGZ. Dat betekent niet dat u primair niet elders terecht kunt maar dat het raadzaam is de praktijkondersteuner GGZ te laten inschatten hoe, waar en bij wie uw klacht het beste behandeld kan worden. De behandeling kan door de praktijkondersteuner zelf plaats vinden en als dat nodig blijkt, in tweede instantie ook weer door een psycholoog of een GGZ-instelling.
De gemeente heeft in dit kader, overleg met de verzekeraars, een aantal GGZ-instellingen gecontracteerd die voor vergoeding in aanmerking komen, als u daarheen verwezen wordt.
De praktijkondersteuners beschikken over de juiste kennis en voldoende tijd om u snel en met een relatief korte wachttijd, de juiste hulp te bieden bij uw klachten. Uw behandeling zal gericht zijn op het vergroten van uw veerkracht en het leren omgaan met uw klachten.
Aan de hand van een aantal vragenlijsten, die u tevoren heeft ingevuld, brengt de praktijkondersteuner uw psychische klachten samen met u in kaart en bespreekt deze met u. Vervolgens wordt besproken welk type behandeling het meest geschikt is en hoe vaak u daarvoor contact heeft met elkaar. Zoals eerder aangegeven, kan de praktijkondersteuner de behandeling zelf geven.
Waar nodig kan, in overleg met u, ondersteuning van andere zorgverleners als maatschappelijk werk, psycholoog of psychiater worden ingezet. Ook kan er gebruik worden gemaakt van behandelingen waarmee u zelfstandig, eventueel via het internet, aan de slag gaat. Of u kunt gaan deelnemen aan een groep patiënten die, onder begeleiding van een preventiemedewerker, aan de slag gaat op een bepaald onderwerp. Doel blijft dat u uw behandeling dichtbij huis ontvangt en dat deze goed is afgestemd op uw klachten, vragen, wensen en mogelijkheden.
Uw huisarts houdt de regie over uw behandeling. Hij werkt daarom nauw samen met de praktijkondersteuner en met de eventueel andere betrokken professionals. En natuurlijk met u en met uw mantelzorgers.
De zorg geleverd door de praktijkondersteuners van de huisartsenpraktijk gaat niet ten koste van uw eigen risico en wordt volledig vergoed. Uiteraard geldt dit niet als u eventueel in een later stadium wordt doorverwezen naar een psycholoog of een GGZ-instelling.
Bij verwijzing naar de POH-GGZ verstrekt uw huisarts aan u het verwijspakket met de vragenlijsten. Vul deze in en neem deze mee naar het eerste gesprek. Mocht u geen pakket gekregen hebben of raakt u het tussentijds onverhoeds kwijt. Dan kunt u het hier ook downoaden door de klikken op:
‘Verwijspakket met vragenlijsten bij verwijzing naar POH-GGZ’
Informatie is ook te vinden in te downloaden folders:
PROVICO PATIËNTENFOLDER
PROVICO PREVENTIEFOLDER