Informatie verstrekken aan u als patiënt.
Sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) per 25 mei 2018 mag de huisarts, aan u als patiënt, voor het verstrekken van een afschrift van het medisch dossier (of van gegevens daaruit) géén vergoeding meer vragen. De regeling over de vergoeding voor een afschrift (artikel 456 Wgbo) is namelijk komen te vervallen.
Er mogen dus ook geen portokosten aan u worden doorberekend. Het versturen van medische dossiers per post zal aangetekend gebeuren. Bij overstappen naar een andere praktijk wordt uw dossier nu bij voorkeur via een beveiligde verbinding digitaal naar de nieuwe praktijk gestuurd.
Ten aanzien van eventueel te berekenen kosten zijn er 2 uitzonderingen:
De huisarts mag een ‘redelijke vergoeding’ vragen als:
- u om een extra kopie of afschrift verzoekt, of regelmatig om een afschrift verzoekt; of
- als uw verzoek buitensporig is, bijvoorbeeld als u heel veel of heel vaak verzoeken tot het verstrekken van een afschrift indient. In dat geval mag het verzoek ook geweigerd worden.
Alleen in een van deze gevallen mag de huisarts een redelijke vergoeding voor het afschrift vragen. Maar wat een ‘redelijke vergoeding’ is, is nog niet duidelijk. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens heeft hier geen standpunt over ingenomen. Vooralsnog kunt u bijvoorbeeld denken aan de kosten van een cd of dvd, de portokosten (bij dikke of aangetekende pakketten als u als patiënt het afschrift niet wil ophalen en vraagt om toezending per post), of een redelijke vergoeding per gekopieerde pagina.
Informatieverstrekking aan derden.
Huisartsen krijgen regelmatig het verzoek om (medische) informatie te verstrekken aan derden. Het gaat dan vaak om informatie uit uwdossier. Daarin staat immers veel informatie die ook voor anderen relevant kan zijn. Omdat medische gegevens onder de geheimhoudingsplicht vallen, mogen deze alleen aan anderen (‘derden’) worden verstrekt als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
- u heeft hiervoor als patiënt gerichte toestemming gegeven (of de huisarts is daartoe wettelijk verplicht; zie toelichting hieronder);
- de vragende partij heeft aangegeven over welke gegevens hij al beschikt en welke aanvullende informatie hij van de huisarts wil weten;
- de huisarts beperkt zich tot feitelijke gegevens en bevindingen over uw gezondheid (de huisarts dient daarbij geen oordeel te geven);
- de communicatie dient bij voorkeur tussen artsen onderling te verlopen;
- de huisarts maakt hiervan aantekening in uw medisch dossier.
Voor het geven van toestemming heeft het gebruik van een schriftelijke, gerichte medische machtiging (ondertekend door u als patiënt) de voorkeur. Met een dergelijke machtiging verstrekt u aan de huisarts toestemming voor het verstrekken van bepaalde medische gegevens aan een bepaalde derde. Indien nodig, kan de huisarts met deze machtiging aantonen dat hij de vereiste toestemming heeft verkregen.
Een dergelijk verzoek van een derde valt niet onder het recht op kosteloze verstrekking van informatie aan u als patiënt zelf.
Het beantwoorden van gerichte schriftelijke vragen over de medische situatie van een patiënt valt buiten het recht van de patiënt op het kosteloos verkrijgen van een afschrift van (een gedeelte van) het medisch dossier. Deze schriftelijke informatieverstrekking gaat namelijk verder dan alleen een uitdraai van (een gedeelte van) het medisch dossier.
Wanneer de huisarts (schriftelijk) om informatie wordt verzocht in het kader van verleende zorg, is hij gebonden aan de NZa tariefbeschikking. Op basis van deze tariefbeschikking mocht hij tot 2019 uitsluitend een vergoeding in rekening brengen voor informatieverstrekkingen aan verzekeringsartsen en bedrijfsartsen. Dit waren de regels tot en met 2018.
De voorwaarden voor declaratie van het tarief informatieverstrekking werden echter per 2019 versoepeld. Vanaf 2019 kan de huisarts niet alleen voor informatieverstrekking aan verzekeringsartsen en bedrijfsartsen, maar ook voor informatieverstrekking aan letselschadeadvocaten, notarissen, etc., een tarief aanhouden. Alhoewel er nog steeds geen sprake is van een vrij tarief, kan de huisarts per 2021 een tarief rekenen per 5 minuten tijd, die gemoeid is met de informatieverstrekking.
Het tarief voor 2021 bedraagt: 15,46 euro (of 18,17 euro, inclusief BTW) per 5 minuten.
LET OP: de huisarts mag dit tarief niet in rekening brengen bij instanties waar hij/zij op basis van een wettelijke verplichting informatie aan moet verstrekken over de medische gezondheidstoestand van patiënten. Hieronder vallen informatieverzoeken op basis van de Zvw, Wmo, Wlz, Bopz (vanaf 2020 de Wet Zorg en Dwang en de Wet verplichte ggz) en Jeugdwet.
Opvragen informatie ten bate van derden via u als patient.
Het komt nog geregeld voor dat officiële instanties (denk aan het UWV, een arbodienst of een gemeente) aan u als patiënt verzoeken een afschrift van uw hele medisch dossier op te vragen en dit aan hen te overhandigen, in het kader van de beoordeling van een aanvraag voor een bepaalde voorziening (zoals een uitkering).
Ondanks dat u als patiënt recht heeft op een afschrift van ‘uw’ medische dossier, is het niet de bedoeling dat het volledige dossier aan een instantie wordt overgedragen. Het medisch dossier bevat namelijk mogelijk gegevens die niet voor het beoordelen van de aanvraag in kwestie noodzakelijk zijn. Het overdragen van méér gegevens dan benodigd, is dan niet proportioneel. Wij willen u hier daar nog een keer expliciet op wijzen.