Voor elke eerste verwijzing naar een specialist heeft u een verwijsbrief nodig, welke tevoren gefundeerd door de huisarts dient te worden uitgeschreven. Als regel is dit alleen mogelijk, als u eerst de huisarts heeft bezocht, zodat deze kan beoordelen of een verwijzing nodig is en naar welke specialist en met welke hulpvraag u verwezen dient te worden. Bovendien zal de huisarts in de brief uw relevante medische voorgeschiedenis en uw huidige medicatiegebruik vermelden.
Sinds oktober 2009 verwijst de huisarts overwegend digitaal. Dit geldt nagenoeg voor alle verwijzingen naar ons regionaal ziekenhuis VieCuri. Maar ook steeds meer naar andere ziekenhuizen buiten de regio. Dit houdt in, dat u bij een verwijzing niet meer de eigenlijke verwijsbrief meekrijgt maar een zogenaamd ZD-formulier. Op dit ZD-formulier staat uw specifieke verwijsnummer en verdere informatie over de te maken afspraak.
Als u uw emailadres en uw huidige mobiele telefoonnummer aan de huisarts doorgeeft (als dit niet al bekend is), zullen deze worden ingevoerd in uw dossier en wordt het ZD-formulier naar uw emailadres gestuurd. Zodoende hoeft u dit niet te komen ophalen aan de balie. In het te ontvangen emailbericht wordt u gevraagd een bepaalde code in te tikken die u per SMS op uw mobiel ontvangt. Zo wordt meer gezekerd dat het verwijsformulier ook bij de juiste persoon terecht komt.
Het kan zijn dat u zelf moet bellen voor een afspraak, maar ook dat u door het ziekenhuis zelf benaderd wordt over een aldaar geplande tijd en dag. De eigenlijke verwijsbrief wordt nu rechtstreeks door de huisarts naar VieCuri gezonden. VieCuri (of een ander ziekenhuis) kan u beter van dienst zijn, als tevoren, via de digitale verwijsbrief, al bekend is waar u voor komt. In sommige gevallen worden voor het eerste gesprek met de specialist dan al een aantal vooronderzoeken gedaan.
Voor sommige verwijzingen buiten de regio heeft u wel een gewone verwijzing van de huisarts nodig. Dit zal dan nog een gewone verwijsbrief moeten zijn, die dan wel aan de balie moet worden opgehaald.
Nogmaals wordt benadrukt dat het ongezien vragen om een verwijzing per telefoon, ook in uw nadeel kan werken. De huisarts heeft u immers niet gezien, kan daardoor een minder goede inschatting maken van uw klacht en kan ook minder goed inschatten welk deel van uw medische voorgeschiedenis relevant geacht kan worden bij het aandragen van uw klacht bij de specialist. U zult begrijpen dat de specialist ook bedenkingen heeft bij het feit dat de huisarts de patient eigenlijk niet gezien heeft.
Maar al te vaak komt het voor, dat patienten er toch in slagen om op een polikliniek een afspraak te maken, zonder dat er een goede verwijzing van de huisarts heeft plaats gevonden.
Wij onderschrijven de regel: als bij het ziekenhuis geen digitale verwijzing is binnengekomen, dan dient de polikliniek ook geen afspraak te plannen. Het is zaak dat het ziekenhuis adviseert eerst de huisarts op een normale manier te bezoeken. Dus een spreekuurbezoek te laten afspreken en niet het advies geeft om even (al dan niet telefonisch) om een verwijzing te vragen, zonder dat het spreekuur bezocht is.
Verder is het volgende van belang:
Zo lang u bij de specialist onder controle bent, is een nieuwe verwijzing van de huisarts niet nodig. Ook als de behandeling over de jaarwisseling heen loopt, heeft u voor het nieuwe jaar géén nieuwe verwijzing nodig.